نظامنامه سير و حركت دوچرخه‌هاي پايي در شهر و حومه

ساخت وبلاگ

وزارت داخله

اداره كل تشكيلات نظميه

نظامنامه سير و حركت دوچرخه‌هاي پايي در شهر و حومه

ماده1- احدي نمي‌تواند با دوچرخه هاي پايي در شهر و حومه آن حركت نمايد، مگر اين كه قبلا در اداره نظميه حاضرشده، پس از امتحانات لازمه، جواز تصديق‌نامه بگيرد.

ماده 2- اشخاصي كه سن آنها هنوز به سيزده سال بالغ نگرديده مطلقا از دوچرخه سواري ممنوع مي‌باشند و از سيزده تا هيجده سالگي درصورتي مجاز به سواري خواهند بود كه شخصا مالك دوچرخه باشند والا تا هيجده سالگي از كرايه كردن دوچرخه براي سواري ممنوع مي‌باشند.

ماده 3- كرايه دادن دوچرخه به اشخاصي كه سن آنها هجده سال بالغ نشده باشد و يا با داشتن نوزده سال تصديق وجواز نظميه را دردست نداشته باشند، مطلقا ممنوع است.

ماده 4- درموقع مراجعه به نظميه براي اخذ تصديق‌نامه و جواز، تقاضا كنندگان بايستي سه قطعه عكس خود را به همراه بياورند.

ماده 5- تمام دوچرخه ها بايد داراي بوق و زنگي باشند كه صداي آن ها تا فاصله پنجاه ذرع شنيده شود.

ماده6- از غروب آفتاب به بعد بايستي چراغ جلو وعقب دوچرخه را روشن نمايند و درصورت فقدان هريك از چراغ ها صاحب دوچرخه از غروب به بعد بايستي از دوچرخه خود پياده شده وتا محل مقصود دوچرخه را با دست حركت دهد.

ماده7- چراغ جلو بايستي با نور سفيد و اقلا ده ذرع مسافت جلو دوچرخه را روشن نمايد وچراغ عقب بايستي با نور قرمز روشن شود. يا اين كه شيشه مخصوص قرمز به روي گلگير آن نصب شود.

ماده 8- نمره نظميه هميشه بايد روي قسمت گلگير عقب نصب باشد و در هيچ مورد نبايستي از محل خود تغيير داده شود.

ماده9- متن نمره دوچرخه‌هاي شخصي سفيد و با خط سياه و متن نمره دوچرخه‌هاي كرايه سياه با خط سفيد خواهد بود.

ماده 10- دوچرخه سوارها بايستي درمعابر پرجمعيت و درسرپيچ‌ها محل تلاقي خيابانها آهسته حركت نمايند و مجاز نيستند به هيات اجتماع در خيابانها حركت كنند، مگر اين كه پشت سريكديگر و به فواصل معين باشد. دوچرخه سواران، از حركت بين وسايط نقليه و دستجات پياده ممنوع اند. درموقعي كه خيابان‌ها پرجمعيت باشند بايد پياده شده و دوچرخه را با دست حركت دهند.

ماده 11- دوچرخه سواران موظف‌اند كه هميشه و مخصوصا در موقع تلاقي با وسايط نقليه از دست راست خود حركت نمايند و در صورتي كه بخواهند ازوسايط نقليه كه از جلو آنها حركت مي نمايند سبقت بجويند، مكلف اند از طرف دست چپ آن رفته و به وسيله بوق، راننده آن را از قصد خود آگاه سازند و به ملايمت حركت نمايند و پس از رد شدن بايد مجددا به طرف دست راست بروند.

ماده 12- سواري دوچرخه در پياده رو و بازاها و محلي كه تخصيص به پياده داده شده است، ممنوع است و درمواقعي كه در پياده رو و بازار كار دارند ممكن است دوچرخه را با دست حركت دهند.

ماده 13- مسابقه با دوچرخه درخيابانها اكيدا ممنوع است . درمواقعي كه بخواهند درنقاط مخصوص تشكيل مسابقه دهند بايستي قبلا ازقصد خود اداره نظميه را مطلع و كسب اجازه نمايند.

ماده 14- كليه دوچرخه‌ها بايستي داراي گلگيرجلو وعقب باشند كه گل و كثافت معابر، به عابرين ترشح ننمايند.

ماده15- دوچرخه ها اعم از كرايه يا شخصي بايد داراي ترمز چرخهاي جلو وعقب باشند.

ماده 16- سواري دونفر يا بيشتر درروي يك دوچرخه يا سوار كردن اطفال با خود اكيدا ممنوع است.

ماده17-نمايش دادن روي دوچرخه در خيابانها و كوچه ها قدغن است.

ماده18- دوچرخه سواران نمي توانند درموقع سواري با يك دست خود اشيا حمل نمايند مگراين كه اشياي مزبور به طريقي بسته شده باشد كه راننده در موقع لزوم قادر باشد با همان دست دسته دوچرخه را بگيرد وهمچنين درخيابانها و معابر پرجمعيت مجاز نيستند هر دودست خود را از دسته دوچرخه بردارند.

ماده 19- تعليم دادن وآموختن دوچرخه سواري درمعابرو كوچه هاي داخل شهر و معابر پرجمعيت خارج از شهر ممنوع است.

ماده 20- متخلفان ازمواد اين نظامنامه به محاكم صالحه جلب ومطابق قانون تعقيب و مجازات خواهند شد.

##@بهاران@##...
ما را در سایت ##@بهاران@## دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : سیدسعیدبهروز saeed1350 بازدید : 333 تاريخ : سه شنبه 22 اسفند 1391 ساعت: 17:27